کاشت مو به تکنیک جراحی گفته میشود که در آن ریشههای مو، از ناحیه اهداکننده به ناحیه در حال ریزش یا خالی از مو برده میشوند. از این روش بیشتر برای درمان ریزش موی مردانه استفاده میشود و طی آن ریشههایی که به صورت ژنتیکی در مقابل ریزش مقاوم هستند به ناحیه طاس برده میشوند. بعلاوه از این روش برای بازسازی ابرو، محاسن و پوشاندن محل زخمهای ناشی از سوختگی، تصادف یا جراحی مانند کشیدن پوست و کاشت موهای قبلی استفاده میشود.
روشهای کاشت مو:
یا تکنیک جداسازی فولیکولار است. در این روش ۲ یا چند تکنسین با یک وسیله کوچک جراحی (میکروپانچ) با دقت فولیکول های مو را از ناحیه اهدا کننده (معمولا پشت و اطراف سر، البته گاهی از موی ریش و سینه هم استفاده میشود) از پوست سر جدا می کند. سپس این پیوندهای فولیکول مو را در مناطق گیرنده مو داخل برشهای ریزی که قبلا توسط تکنسین دیگری در ناحیه کم پشت یا طاس سر ایجاد شده، قرار میدهند. مزیت این روش این است که هیچ اسکار یا جوشگاهی روی پوست سر باقی نمیماند. این روش برای بیمارانی که مایل به روش کمتر تهاجمی برای برداشت نوار فلپ هستند و تمایلی به جا ماندن اسکار در پشت سر خود ندارند، ایده آل است.
روش FUT و FIT جزو رایج ترین روش های کاشت مو هستند که در صورت مشورت با پزشک می توانید مناسب ترین را انتخاب کنید، در واقع فولیکول های مو را به صورت تک تک و با همان حالت طبیعی می کارند، موهای کاشته شده همانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.
یا استخراج واحد فولیکول مو است. در این روش مانند روش FIT فولیکولهای مو از سایت های اهدا کننده با دقت و ترجیحاً یک به یک، برداشته می شوند و سپس در یک مرحله به سایت گیرنده پیوند می شوند. تفاوت این روش با FIT این است که در روش FUE از دستگاه نیمه اتوماتیک برای برداشت و کاشت فولیکولهای مو استفاده میشود. روش FUE در بعضی موارد بخاطر مشکلاتی که دستگاه ایجاد میکرد کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی از کلینیک ها با آپدیت کردن دستگاه های خود و رفع مشکلات قبلی همچنان از این روش استفاده میکنند و نامهایی مانند super FUE, Neo graft, SUT, micro FIT را برای تکنیک خود برگزیده اند.
در روش ترکیبی همانطور که از نامش پیدا است از روشهای FUT و FIT به طور همزمان استفاده میشود. این روش برای کسانی مناسب است که بانک موی قوی دارند و میخواهند به تراکم بالا برسند. در روش ترکیبی اکثر فولیکولها به کمک روش FUT برداشت میشود و از روش FIT برای بهبود نتایج و افزایش تراکم استفاده میشود.
این روش در افراد با بانک موی محدود و میزان طاسیهای زیاد در مراحل دوم و سوم مورد استفاده قرار میگیرد. این روش زیر مجموعه عمل FIT بوده و تنها محل برداشت به جای پشت سر، بدن فرد ( موهای روی سینه و کتف) میباشد. در این روش نیز اسکار برداشت بر روی پوست باقی میماند، که یکی محدودیتهای برداشت بوده و مورد توجه برخی در بیماران قرار نمیگیرد. همچنین موهای برداشته شده از بدن حالت طبیعی موی سر را دارا نمیباشد؛ چرا که ژنتیک موهای انتقالی قابل تغییر نمیباشد.
بنابراین موهای کاشته شده کوتاه بوده و بیش از 6 سانت رشد نمیکند و حالت مجعد و وِز دارند. بنابراین از این موها برای پر کردن قسمت خاصی از سر نمیتوان استفاده کرد و باید در لابه لای موها در قسمت پشت سر ( Vertex ) کاشته شود
مراقبت بعد از عمل جراحی کاشت مو
بعد از انجام عمل کاشت مو یکسری اعمال به منظور حفاظت از منطقه دریافتکننده گرافتهای کاشت مو باید انجام شود. باید منطقهای که کاشت مو در آن صورت گرفتهاست را از در معرض نور خورشید قرار گرفتن دور کرد و روز بعد از جراحی برای شستشوی محل مذکور باید از شامپو استفاده کرد. استفاده از شامپو بسیار مهم است چون باعث جلوگیری از دلمه بستن زخم در اطراف محور مو میشود این دلمههای پوستی به محور مو میچسبند و خطر ریزش فولیکولهای موی تازه کاشته شده در طول ۶ تا ۱۰ روز بعد از عمل افزایش پیدا میکند.
در طول ۱۰ روز اول، تقریباً تمامی موهای کاشته شده، به واسطه تغییر محلی که داشتهاند آسیبپذیر میشوند و ریزش خواهند داشت. چنین امری کاملاً طبیعی است و ۲ تا ۳ ماه ادامه می یابد. 6 تا 9 ماه بعد موهای جدیدی از فولیکولهای جابجا شده شروع به شکلگیری میکنند. موی بیماران به حالت عادی شروع به رشد میکند و شروع به ضخیم شدن می کنند. هرگونه ریزش موی بعدی به صورت محتمل از مناطقی که تحت عمل کاشت مو قرار نگرفتهاند، صورت میگیرد. بعضی از بیماران برای به تعویق انداختن ریزش مو از دارو استفاده میکنند در حالیکه سایر افراد برای مبارزه با این امر در نهایت تن به یک عمل کاشت موی دیگر میدهند.
عوارض جانبی کاشت مو
کم پشت شدن مو، یک عارضه جانبی متداول است که معمولاً موقتی است. وجود قطعات مختلف طاسی بر روی سر نیز متداول است بطوریکه ۵۰ درصد موها در هر روز از دست میروند. دیگر عوارض جانبی شامل قرمزی و تورم نواحی نظیر پوست سر و پیشانی میشود. اگر چنین امری ناراحتکننده است، داروهایی برای آرام سازی تورم وجود دارد. به علاوه، بیماران باید اگر پوست سر آنها شروع به خارش کرد مراقب باشند، چون خاراندن پوست سر وضعیت را حادتر می کند و باعث خروج فولیکولهای کاشته شده میشود. همچنین باعث شکلگیری دلمههای پوستی میشود. از یک مرطوبکننده یا شامپو برای برطرف کردن خارش میشود استفاده کرد.
کدام روش کاشت مو مناسب شماست ؟
یکی از مهمترین سوالات مراجعه کنندگان ، انتخاب روش مناسب است. پاسخ این سئوال آسان است. اگر به پزشک خود اعتماد دارید انتخاب روش را به عهده او بگذارید و خود را اذیت نکنید، به طور کلی بهترین روش کاشت مو دو جلسه FUT با فاصله یکسال است، زیرا در برداشت و کاشت FUT در یک جلسه مقدار زیادی مو برداشت می شود، زمان عمل کوتاهتر است و بانک موی بیمار کمتر تخریب می شود و در نتیجه کاشت، طبیعی تر خواهد شد و تراکم های بالاتری را می توان بدست آورد.
اگر بیمار ترس از جراحی دارد و تمایلی به بخیه زدن و کشیدن آن ندارد ، همچنین از اسکار پشت سر (خط بخیه) نگران است، یا به هر دلیل دیگری تمایل به استفاده از روشFUT ندارد روش FIT مناسب تر است که در این صورت کل موهای سر تراشیده می شود.
در کاشت ابرو ، سبیل ، ریش، روشFUT انتخاب مناسبی است.
اگر قسمت جلوی سر بیمار خالی از مو باشد و خط موی جلوی سر آنها وجود ندارد، روش FUT پیشنهاد می شود ، در واقع بدلیل ظرافتهای خاصی که در کاشت نسبت به FIT می توان ایجاد کرد، طراحی خط مو و کاشت جلوی سر بهتر است به روش FUT انجام شود.
اگر در یک جلسه ، به مقدار زیادی مو نیاز باشد معمولاً FUT بیشتر از FIT جواب می دهد. چرا که در این روش می توان تراکمهای بالاتری را ایجاد نمود.
مدت زمان عمل FIT نسبت به FUT طولانی تر است در روش FUT مدت 3 تا 5 ساعت و در روش FIT تا 10 ساعت و گاهی بیشتر طول می کشد.
از مراقبت های پس از عمل زیبایی کاشت مو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• برای جلوگیری از عفونت می توانید از آنتی بیوتیک ها استفاده نمایید.
• برای از بین بردن درد، مسکن هایی مانند ایبوپروفن مناسب هستند.
• داروهای ضد التهابی مانند استروئید خوراکی برای کم کردن تورم مناسب بوده و قابل مصرف می باشد.
• سعی کنید تا 10 روز اول پس از کاشت مو طبیعی موهای کاشته شده را شانه نزنید تا شاهد ریزش موی بیشتری نباشید.
• ۳ روز اول پس از پیوند مو کمی بیشتر استراحت کرده و از انجام فعالیت های سنگین جلوگیری نمایید همچنین سعی کنید تا حد امکان به محل کار خود نروید.
• از استفاده از لباس هایی که شامل روسری یا کلاه می باشند مانند انواع سویشرت ها خودداری به عمل آورید تا فولیکول های موها آسیب نبینند.
• به مدت یک هفته از انجام انواع ورزش های سنگین و غیر سنگین پرهیز نمایید.
• می توانید از داروهایی مانند فیناستراید و ماینوکسیدیل برای افزایش رشد موهای خود پس از عمل استفاده نمایید.
همچنین در نظر داشته باشید که ممکن است چند روز پس از انجام عمل شاهد ریزش موهای خود باشید که امری طبیعی است.
هزینه کاشت مو:
بسته به میزان گرافت های کاشته شده از 6 تا 20 میلیون تومان می باشد